Mobair

Transporterar värme eller kyla från ett rum till ett annat.

 

Mobair, 25 års erfarenhet av problemfri och lätt installerad ventilation.

Mobair AB grundades år 1992 av VVS-planerare Juha Tourunen. Innovativa idén var att lösa ut problemen med intagningsluft som förekom i de flesta byggnaderna, speciellt under de kalla årstiderna.

Friskluftsventiler

Friskluftsventilerna behövs för att kunna leda in lika mycket ersättande färsk luft utifrån som ventilationssystemet för ut. Den normala mängden av färska ersättningsluft för två personer i sovrummet är 20×20 m³/h eller 40 m³/h. Under de kalla dagarna kan man förminska mängden med 40%. Med Mobair-friskluftsventilerna uteluften flödar in dragfritt även under vintertiden. Luften är väl filtrerat och energikonsumtionen är liten.

Friskluftsventilerna placeras till sovrummen. Det lönar sig att installera friskluftsventilerna också till vardagsrummen, speciellt om man har en spis. Energikonsumtionen kan minimeras om friskluftsventilerna hålls på enbart då man vistas i rummet.

Värmeförflyttare

I Mobair-familjen finns de en värmeförflyttare, med vilket man kan överföra det värme som spisen eller värmepumpen tillverkar, till alla rummen i huset. Värmeförflyttare kan överföra till andra rummen också den kalla luften som värmepumpen producerar. Värmeförflyttare fungerar med en 12 V spänning, så att man kan installera och reglera apparaten själv. Det är skäl att kolla luftmängden då man anskaffar en värmeöverföringspump. En fläkt med diameter på 10 cm kan inte överföra stora mängder av värme.

Hitta återförsäljare nära dig!